Hoe een mooi open hart te maken
Harten zijn enorm favoriet voor op bruidstaarten. Niet zo gek natuurlijk, als je de dag van de liefde viert!
Een bruidspaar wilde graag twee open harten als topper op hun bruidstaart. Oei, dacht ik, hoe ga ik dit doen? Maar het lijkt moeilijker dan dat het in werkelijkheid was, kan ik je vertellen.
Ik heb een koekjes uitsteker gebruikt om de open harten te maken. Ik heb een ijzeren hart koekjes uitsteker die vrij hoog is. Dat was echt top! Doordat hij zo hoog was, centimeter of 3, kon ik heel gemakkelijk de strook fondant er om heen vouwen.
Dus maak van fondant een mooie rechte strook. Hiervoor zijn ook mallen of rollers verkrijgbaar! Vet de koekjes uitsteker met crisco in. Crisco is een plantaardig vet, dat voor vele doeleinde gebruikt wordt in de bakwereld. Vouw de strook fondant rondom het hart en volg goed alle contouren. Snijd de strook fondant af, een stukje verder dan het einde. Plak het uiteinde vast met een beetje water of eetbare lijm. Laat nu het hart een aantal dagen drogen. Eerst samen met de koekjes uitsteker en daarna zonder. Zo kan het hart ook aan de binnenkant goed drogen.
Heb je niet zo lang de tijd om het hart te laten drogen. Voeg dan aan het fondant een beetje tylose toe. Door dit toe te voegen hard het fondant sneller uit.
Veel succes met deze nieuwe tip!
Wil je meer of eerdere tips nog eens nalezen? Ga dan naar: www.mammarina.nl/tip-maandag.
Ribbels in de cup
De schoolvakantie in het Zuiden zit er weer op! Tijd om het ritme weer op te pakken en mijn tips weer met jou te delen.
Van het weekend stond er weer een cake smash op het programma. Dit keer een speciale editie, aangezien de kleine meid een koemelk allergie heeft. Maar daar draaien wij onze hand ook niet voor om.
Het uiterlijk van deze giant cupcakes is exact hetzelfde, als de standaard cupcake die we kennen. Alleen wordt hij van luchtige taartmix gemaakt en heeft hij geen papiertje aan de onderkant. De onderkant van de cup, bekleed ik met fondant. In de gewenste kleur die de ouders zelf mogen uitkiezen. Dit gaat geheel in overleg met de fotografe Lonneke Amijs van Lonneke Fotografie. Maar hoe krijg je nu die ribbels er mooi in?
Je bekleed de cup met fondant, hiervoor zet ik de brede kant naar beneden, net zoals je dat bij taarten doet. Dan komt mijn geheimen wapen in actie, de baltool. Ik werk zelf met de ijzeren versie, die vind ik fijner. Plus de kans is kleiner dat hij aan het fondant gaat vastplakken. Hier mee ga je van boven naar beneden, tussen de ribbels. Daardoor hecht het fondant glad aan de cup. Dit kan je nog een keer herhalen, tot je tevreden bent.
Zelf fondant kleuren
Daarom kleur ik het meeste fondant zelf. Maar niet alle kleuren, want voor de donkere kleuren heb je zoveel kleurstof nodig. Dat de fondant aan alle kanten gaat plakken. Dus de kleuren: rood, donkerblauw, donkergroen, bruin, paars en zwart, koop ik bij de groothandel.
Ga jezelf aan de slag met het kleuren van het fondant, dan is hier mijn tip. Doe dit een paar dagen van tevoren. Waarom? Omdat de kleuren nog verder door kunnen kleuren. Met andere woorden, het fondant kan nog donkerder worden. Mocht je dit pas doen als je jouw taart gaat bekleden. Dan kan je voor een kleine verassing komen te staan!

Zelf chocoladekrullen maken
Laatst maakten ik een chocoladetaart met als thema: Pokémon. Het was een full naked cake, een taart die alleen afgesmeerd wordt met botercrème, zonder dat je iets van taart ziet. Ik vond hem een beetje saai bovenop, maar wist niet zo goed wat ik ermee moest.
Het was voor de zoon van mijn kapster en die zie ik wel eens, maar kennen doe je hem dan niet. Hij was gek op chocoladetaart en chocolade. Toen ging het lichtje branden, ja chocoladekrullen. Niet op voorraad natuurlijk! Maar wel een chocoladeletter, dus dan werd die het.
Het zelf chocoladekrullen maken is eigenlijk heel simpel. Wat heb je nodig? Een chocoladereep zonder vulling, van bijvoorbeeld nootjes, bedoel ik dan. Neem de reep in je handen en schaaf met de dunschiller over de lange kant van de chocoladereep om zo chocoladekrullen te maken.
Nog wat tips voor het maken van de perfecte chocoladekrullen:
* De chocoladereep werkt het beste als hij op de juiste temperatuur is. Kamertemperatuur is het allerbeste!
* Per reep is het verschillend wat de juiste temperatuur is. Hoe donkerder jouw reep is, hoe warmer hij moet zijn.
* Een chocolade reep die te warm of te koud is geeft geen krullen maar slierten!
Snel & makkelijk afsmeren
Vorige week hebben we het gehad over het vullen van jouw taart met jam. Als je de taart gevuld hebt, ben je klaar voor de volgende stap, het afsmeren van jouw taart. Snel, makkelijk en het liefste strak in één keer, toch?
Nou dat is mij nog nooit gelukt, kan ik je zeggen! Maar ik heb sinds kort wel een heel makkelijk hulpmiddel!
Als ik mijn taarten gevuld hebt, smeer ik ze één keer met een heel dun laagje botercrème af. Daarna gaat hij de koeling in voor minimaal een uur. En dan pak ik mijn geheimen wapen, de Wilton decorating Cake Icer Carded (nummer 789)
Dit is een brede platte spuitmond, die je in een spuitzak doet. Deze vul je vervolgens met botercrème en dan laat je hem heel langzaam langs de taart lopen. Zo vaak als dat nodig is, meestal twee tot drie keer. Dit natuurlijk afhankelijk van de hoogte van jouw taart. Zo heb je in een hand om draai, jouw taart voorzien van een gelijkmatige laag botercrème. Met de spatel, spatel je hem glad tegen jouw taart. Zodat deze goed verbind met het cakebiscuit.
Het kan zijn dat je nog een laag botercrème nodig hebt.
Succes met deze TIP, bij vragen laat het mij weten.