Zelf marmer fondant maken
Wow, heb je hem gezien mijn nieuw ontwerp bruidstaart voor de beurs van gisteren bij Kloosterhotel Willibrordhaeghe in Deurne?
Ik kreeg zoveel complimenten over het gebruik van het marmer fondant. Dat ik deze tip met jou ga delen, want zo moeilijk is het echt niet! Inderdaad als je weet hoe het moet, hoor ik je denken.
Voor het maken van marmer fondant deel je de totale hoeveelheid fondant door tweeën. De ene helft kleur je in de gewenste kleur en de andere heb ik wit gehouden. Deze kan je natuurlijk ook kleuren, als je wilt. Maak van beide delen fondant een lange rol en draai deze in elkaar. Hierdoor meng je de kleuren gelijkmatig door elkaar. Vervolgens draai je van de fondant een cirkel, zoals op de foto. Nu ga je de fondant uitrollen tot de juiste maat, zodat je jouw taart kan gaan bekleden.
Een TIP: als je de fondant een paar slagen heb uitgerold, bekijk dan welke kant je het mooiste vind. Nu kan je nog beslissen of je de boven- of onderkant het mooist vind en gaat gebruiken!
Zie je wel dat het niet zo moeilijk is, als je inderdaad maar weet hoe het moet.
Een snelle manier voor de appeltaartbodem
Vaak begin je met het bakken van een appeltaart, behalve ik dan! Ik maakten mijn eerste appeltaart 2 jaar geleden. Na het plukken van verse appels samen met mijn dochters, bij de Frits Philips fruittuinen in Eindhoven. De bodem vond ik wel een dingetje, om de bodem en de rand in één stuk in de springvorm te krijgen.
Inmiddels heb ik de springvorm verruild voor de slofvorm, wat ik al een heel stuk vind schelen. Maar de beste tip kreeg ik vorige week op de Cake & Bake Experience van Meester patissier Hidde de Brabander.
Snijd uit het deeg eerst de vorm van de bodem en leg deze apart. Mocht je een slofvorm gebruiken zoals ik, dan kan je hem uitsteken. Maak van het overige deeg een lange rol en rol hem uit in de breedte. Snijd hier een rand van voor de zijkant van jouw springvorm. Deze moet iets hoger zijn als de rand van jouw bakvorm. Rol dit deeg op in een rolletje. Vervolgens rol je deze uit langs de rand van jouw ingevette springvorm. Mocht je meerdere rolletjes deeg nodig hebben, overlap deze een stukje en druk deze goed aan. Nu kan je de bodem er rustig in laten vallen. Druk de bodem bij de rand goed samen, zodat ze hechten. Snijdt met een scherp mes, het overige deeg langs de rand van de springvorm weg. Klaar is nu jouw bodem.
Is de vulling van appels erg vochtig? Bestrooi de bodem dan met een beetje custardpoeder. Deze neemt het vocht van de appels op en het is ook nog eens een lekkere combinatie met de appelvulling!
Help, mijn cupcakes hebben hoedjes?
Deze vraag kreeg ik afgelopen week van een moeder van school. Onze dochters hadden heerlijk samen gespeeld en het was tijd om weer naar huis te gaan. Ik had die ochtend verse cupcakes gebakken voor een opdracht.
Ze vroeg aan mij, hoe krijg jij jouw cupcakes zo mooi glad? Hoe bedoel je vroeg ik? Die van mij krijgen zo’n puntje bovenop. Dat komt mij bekend voor, dat heb ik voorheen inderdaad ook wel eens gehad.
Doordat de oven te warm staat, komt het beslag te snel naar boven. Aangezien het midden als laatste zijn vorm krijgt, maakt hij hier een hoedje van, zoals ik dat noem. Zet je oven 10 graden lager en verleng de baktijd van de cupcakes. Blijf er wel bij de eerste keer, om het goed in de gaten te houden. Met hoeveel tijd? Dat is per oven verschillend.
Tevens maakt het ook nog uit of je met een hetelucht of een gewone oven met boven en onderwarmte bakt.
Bakken in roestvrijstalen bakjes
Ik heb weer plaatsgenomen achter mijn laptop, die ik het hele weekend eigenlijk niet gezien heb. Vanwege het drukke bakschema dat ik had. Tijd om weer een TIP van Mammarina met jou te delen.
Voor de ouder & kind workshop van Caroliens Cake Class gebruik ik roestvrijstalen schaaltjes om de halve boltaartjes in te bakken. Voor de kinderen gebruik ik het 12cm schaaltje van de IKEA. Voor de volwassenen gebruik ik het schaaltje van de Action met een doorsnede van 15cm. Maar kan je hier in bakken dan, wordt er aan mij dan gevraagd? Ja, maar natuurlijk!
In deze schaaltjes kan je gerust bakken. Spay de bakjes goed in met een boterspray, verkrijgbaar bij de supermarkt. Of als je deze niet hebt, kan je vloeibare boter gebruiken om de schaaltjes in te vetten. Vul de schaaltjes met de gewenste mix en bakken maar. Dit gaat precies hetzelfde als het bakken van een cake.
Alleen het storten van deze halve boltaartjes gaat op een andere manier. Laat de gebakken boltaartjes op zijn kop in de schaaltjes afkoelen. Als de boltaartjes goed zijn afgekoeld laten ze vanzelf los. Laten ze niet vanzelf los, tik dan met het schaaltje op het rooster of help het boltaartje met een mesje aan de zijkant.
Succes met deze TIP!
Koekjesdeeg sneller laten koelen
Ik ben de regen en hagel ondertussen wel zat, jij? Dat verplicht binnen zitten is niks voor mij. Wel goed om nieuwe ideeën en workshops te bedenken of uit te werken. Heerlijk creatief bezig zijn is toch wel mijn passie. Maar wat nu als je iets lekkers wil gaan bakken met de kids en in het recept staat dat je het deeg moet laten rusten? Dan gaat dat niet lukken, of toch wel? Daar gaat dus mijn Mammarina’s TIP Maandag over.
Mijn favoriete recept voor koekjes is die van de Koekjesfee. Waarom? Omdat deze koekjes tijdens het bakken niet uitlopen en dat is wel makkelijk als je ze daarna met fondant wil bekleden. Plus ze zijn gewoon zo lekker en je kan er heel makkelijk je eigen twist aangeven.
In dit recept staat dat het koekjesdeeg een have dag in de koeling moet rusten. Ik maak van het deeg altijd een rol, voordat ik hem in het plastic wikkel en in de koeling plaats. Op het filmpje* van Heel Holland Bakt, deed Robèrt van Beckhoven voor hoe de mozaïek koekjes gemaakt moesten worden. Hij deed het deeg voor de koekjes eerst platrollen, voordat hij het in de koeling deed. Dit was welles waar voor de verwerking van de mozaïekkoekjes het beste. Maar ja, dat kan je dan toch ook doen voor het laten rusten, dacht ik meteen?
Dus de TIP om toch zo snel mogelijk koekjes te kunnen bakken is. Rol het koekjesdeeg plat uit, voordat je hem in de koeling laat rusten. Dan gaat het een stuk sneller! Als het deeg goed koud aanvoelt, net zoals je het een nachtje laat rusten. Dan kan je hem gaan gebruiken voor het uitstekken van de koekjes. Want niets is lekkerder dan vers gebakken koekjes bij de middag thee!
* P.S. het filmpje van de mozaïekkoekjes is terug te vinden op mijn website onder het tabblad TIP maandag. Op pagina 2 onder het kopje: Tips van Robèrt voor Mozaïekkoekjes uit Heel Holland Bakt.