Een pot Duo Penotti?
Het is weer maandag, de carnavalsvakantie is hier in Brabant weer achter de rug. Dus tijd voor een nieuwe TIP van Mammarina. Deze keer gaat hij over smaakstoffen waarmee je jouw botercrème of andere vulling mee op smaak kan brengen.
Zoals je weet werk ik het liefst met natuurlijke producten, zoals de biologische roomboter die ik gebruik voor mijn overheerlijke romige botercrèmes. Maar helaas kom je bij sommige smaken er niet onderuit en moet je opzoek naar een alternatief. Neem dan eens een kijkje in de kast met het ontbijtbeleg wat gewoon elke ochtend op de ontbijttafel staat. Bij ons is het ’s morgens de tijd voor zoetigheid, zoals hagelslag, vlokken en nog veel meer zoetigheid.
Om mijn botercrème de smaak van hazelnoot mee te geven, gebruik ik gewoon de Duo Peonotti van de kinderen. Daar neem ik dan wel alleen het bruine hazelnoot gedeelte van, om deze botercrème op smaak te brengen. Je kan natuurlijk ook een pot Nutella gebruiken.
Zo makkelijk kan het zijn om jouw vulling zijn smaak te geven. Kijk gewoon eens in jouw ontbijtkast!
Eetbare prints op fondant
Eetbare prints zijn ideaal om jouw taart of cupcakes net die persoonlijke touch te geven. Want niet alle afbeeldingen zijn geschikt om in fondant uit te werken. Plus dat je daar wel de tijd voor moet vrij maken om het te doen.
Bij mij kan je jouw eigen gewenste afbeelding, foto met of zonder tekst aanleveren voor dat extra persoonlijke tintje. Maar hoe kan je deze het beste aanbrengen op fondant of marsepein
Knip de afbeelding(en) uit, ik zelf doe dat altijd met het plastic vel erachter. Je kan dit ook doen met een scherp mesje natuurlijk. Mocht je meerdere kleinere afbeeldingen hebben laten printen op één sheet. Knip deze dan eerst grof uit om eventuele beschadiging aan de andere afbeeldingen te voorkomen.
* leg de afbeelding op de taart of cupcake om te kijken waar je deze precies wilt hebben straks. De plaats van de print kan je markeren met puntje van een eetbare stift of cocktailprikker.
* haal het plastic achtervel van de eetbare print.
* je kan de print op twee manieren aanbrengen op de fondant.
Door de plaats op de taart vochtig te maken met een kwastje en water. Het water kun je vervanging door Wilton clear piping gel. Deze gebruik ik zelf altijd, omdat deze heel fijn werkt!
Smeer de gel goed en glad uit en sla geen stukje over waar de print komt. Anders kunnen er bobbels in jouw eetbare print ontstaan!
* plaats de print op de taart.
* Leg een schone theedoek over de eetbare print en druk deze goed aan met een smoother. Heb je deze niet? Dan kan je hiervoor ook een geo-driehoek gebruiken. Zo kan je heel voorzichtig de print aandrukken en eventuele luchtbellen verwijderen. Zet niet te veel druk op de geo-driehoek om beschadigingen te voorkomen.
* Verwijder de theedoek en je print zit vast zonder bobbels en kleurverloop.
Tip voor de koeling:
Wil de taart of cupcakes nog in de koeling bewaren? Gebruik dan een stevige kartonnen doos zonder kijkvenster. De doos functioneert dan als buffer tegen de condens.
Mocht je deze doos niet in je bezit hebben, of kunnen krijgen, dan kan je het kijkvenster met een A4 vel afplakken. Zorg wel dat je het A4-tje rondom met plakband is afplakt. Dit is een alternatief, maar geeft geen garantie. Het beste is en blijft een stevige kartonnen doos zonder kijkvenster!
Wil je weten hoe je eetbare prints bij ons kan bestellen? Ga dan naar: eetbare prints bestellen
Zo groen als gras
Als je van dit weer geen lente gevoel krijgt, dan weet ik het ook niet meer! Het zonnetje schijnt en voordat je het weet is het weer tijd om het gras te maaien. Maar hoe maak je nu gras voor op een taart?
Gras kan je op meerdere manieren maken. Bijvoorbeeld van botercrème door het speciale spuitmondje 233 van Wilton te gebruiken. Deze uitleg hou je nog van mij te goed! Of doormiddel van fondant in combinatie met een knoflook pers.
Doe een balletje groen fondant in de knoflookpers en druk deze uit. Zo ontstaan er mooie lange grassprieten. Doet me trouwens denken aan de Play Dooh van vroeger, met de kappersstoel! Snij de grassprieten op de juiste lengte. Ik vind het persoonlijk mooi als de grassprieten variëren qua lengte. Ik maak van de grassprieten dan bosjes en plak ze aan de onderkant en de zijkant van de taart vast. Dit kan je doen met eetbare lijm, zelf gebruik ik hiervoor de Wilton clear piping gel. Dit is een doorzichtige gel, die zelfs nog een beetje glans geeft aan het gras.
Veel succes met het maken van jouw gras!
Gebak met een tikje jeugdsentiment
Genietend van het zonnetje achter mijn buro, op zolder, waar mijn atelier zich bevind, schrijf ik deze TIP voor Mammarina’s TIP maandag.
Denkend aan vroeger, toen ik nog een klein meisje was en vaak te vinden was in onze keuken. Om daar cakejes of koekjes te bakken, kwam dit recept langs. Een recept waar voor mij echt jeugdsentiment aan vast zit. Want ooooooh, wat kwam deze taart met regelmaat uit het vriesvak op tafel bij ons thuis. Heb jij dat ook met gebak vanuit jouw jeugd, waar een speciale herinnering aan vast zit? Wil je die van mij weten? lees dan hier snel verder
Mijn gebak met jeugdsentiment is toch echt met recht de sneeuwster! De taart waardoor je met alleen het mes er al in te zetten. Al vol verwondering zat te kijken of hij er net zo mooi uit kwam, als dat hij nog heel was. Baktotaal van Bouwhuis.com deelde het recept van deze sneeuwster met mij en ik nu met jou. Ik ga hem zeker op mijn TO-Do-lijstje zetten van bakken, jij ook? Hierbij de link naar het recept: www.bouwhuis.com/blog/sneeuwster-met-zelfgemaakte-advocaat/
Eet smakelijk alvast!
Van stroopwafel naar Valentijnshart
Ja, ja, donderdag kunnen de stille cupidootjes weer hun pijltjes schieten op hun geliefde. Maar wat ga jij doen voor jouw Cupido? Daar gaat deze Mammarina’s maandag TIP over.
Je hebt niet veel tijd, maar wil toch graag dat ene persoonlijke tintje toevoegen aan jouw koffie momentje samen of misschien aan jouw speciaal dessert voor deze avond. Alles wat je hiervoor nodig hebt is een pak stroopwafels en hart uitstekers voor koekjes, het liefst van metaal.
Druk met de koekjes uitsteker één of meerdere mooie hartjes uit de stroopwafel en klaar is jouw persoonlijke noot. Mocht de stroopwafel wat aan de harde kant zijn, leg dan een (kurken)onderzetten op de koekjes uitsteker voor het uitdrukken. Anders heeft jouw handpalm ook een mooie afbeelding van een hartje. Net zoals ik dat had!
Wil je ze nog persoonlijker maken, maak dan een beetje glazuur van poedersuiker met water of koop (koekjes) glazuur van Dr. Oetker. Versieren de koekjes met hartjes, lipjes of iets anders lekkers. Je kan ze natuurlijk ook door de chocolade dippen of met een eetbare decoratiestift versieren. De keuze is aan jou!
Deze hart stroopwafel koekjes kunnen ook makkelijk door kinderen gemaakt worden voor hun Valentijn.
Veel plezier met het maken van jouw persoonlijke noot voor jouw Valentijn. Laat je ze mij zien, ik ben altijd erg benieuwd naar jou creaties!