06 - 154 993 55
slider-1 slider-2

Afgelopen zaterdag moest ik helaas opnieuw mijn dummie taarten bekleden. Om zo een nieuwe creatie van een bruidstaart neer te kunnen zetten op de trouwbeurs van zondag.

Als je jouw fondant hebt uitgerold op de gewenste dikte is het altijd maar de vraag of deze groot genoeg is om jouw taart te bekleden? Om dit zeker te weten heb ik daarvoor mijzelf iets op bedacht. Het is eigenlijk een hele simpele oplossing, vind ik zelf.

Ik neem een centimeter en meet het taartblik aan de buitenkant op. Dan weet je wat je nodig hebt om de taart zelf te bekleden. Tel daar een centimeter of 2,3 bij op, aan allebei de kanten! Dan heb je zeker genoeg om jouw taart te bekleden met fondant.

Aangezien ik mijn fondant op een dunne flexibele mat uitrol, waarop allerlei cirkelmaten staan vermeld. Leg ik mijn centimeter erop en kijk ik tot welk getal ik het fondant zeker moet uitrollen. Als dat gebeurt is, kan ik met een gerust hart de taart gaan bekleden.

Soms zijn de oplossingen heel simpel, als je het maar weet! Ben heel benieuwd, hoe weet jij of jouw fondant groot genoeg is?
Laat je het mij weten!


Mammarina Deurne TIP Maandag hoe groot fondant 2019

Mijn ouder & kind workshop de Lovely Lady eenhoorn, was echt een hit dit jaar! Nooit gedacht dat ik deze zo vaak zou mogen geven, vier keer mocht ik het doen. Zelfs voor de kinderworkshops kwamen de aanvragen met dit thema. Echt geweldig en de volgende aanvraag ligt al op mijn buro.

Bij de eenhoornworkshop volgen we een andere werkvolgorde. We starten namelijk met het maken van de hoorn en oren. Waarom? Deze moeten namelijk een tijdje drogen. Zodat we ze aan het einde van de workshop, onze eenhoorn kunnen gaan laten stralen. Met een schitterende hoorn en oren.

Maar hoe maak je nu zo’n mooie eenhoorn en oren? Zal ik jou een beetje op weg helpen? Heb je de tijd, maak de eenhoorn en zijn oren dan een aantal dagen van te voren. Dan weet je zeker dat ze goed stevig en hard zijn. Heb je die tijd niet, dan kan je tylose poeder toevoegen aan jouw fondant. Door deze poeder wordt het fondant sneller hard. Welke ik dus ook gebruik tijdens mijn workshops.

Voor de oren gebruik ik een koekjes uitsteker in de vorm van een hart. Rol het fondant uit tot ongeveer 3mm, steek 2 hartjes eruit. Leg de ronde kanten van het hartje naar je toe. Pak een penseel en een beetje water of eetbare lijm. Maak een streep in het midden van het hart, plus aan de ronde onderkanten. Leg een cocktailprikker in het midden van het hart en duw deze heel zacht, een beetje erin. Vouw de ronde onderkanten van het hart naar elkaar toe. Leg nu het hart op jouw hand en vouw, aan de onderkant de cocktailprikker weg in het fondant.

Voor de eenhoorn neem je klein stukje fondant, kneed deze goed door. Rol hier eerst een balletje van, vervolgens maak je er een sliert van. Rol de uiteindes iets dunner uit. Pak een penceel en doop deze ik het water en maak één van de uiteindes een beetje nat. Plak het andere uiteinde erop vast. Dan kan je voorzichtig de sliert in elkaar gaan draaien. Net zo lang dat jij tevreden bent over de eenhoorn. Door twee cocktailprikker in de onderkant van de hoorn te doen. Veranker je de twee lossen slierten met elkaar en geeft deze aan de onderkant van de hoorn meteen stevigheid. Sluiten de slierten niet helemaal op elkaar aan? Dan kan je altijd tussen de twee slierten een beetje water doen. Dan plak je de slierten, bij wijze van spreken tussen het draaien ook aan elkaar.

Wil je de eenhoorn en oren mooi in vorm laten drogen? Neem dan een wc-rolletje of keukenrol en knip deze doormidden. Leg ze hierin te drogen en de eenhoorn en oren zullen mooi in vorm drogen.

Succes met het maken van jouw eenhoorn en zijn oren! Mocht je toch nog een vraag hebben, dan hoor ik het graag.

Mammarina Deurne TIP maandag eenhoorn oren 2019
Afgelopen weekend mocht ik weer de geweldig leuke en lekkere Lovely Lady eenhoornworkshop geven. Een workshop die als insteek heeft, om een ouder & kind quality time met elkaar door te laten brengen. Samen te werken en toch ieder met hun eigen creatie bezig te laten zijn. Wat ben ik mijn klant toch dankbaar voor deze aanvraag! Die zij vorig jaar deed, om samen met haar nichtje iets leuks te gaan doen.

Tijdens deze workshop doorlopen we alle stappen van het taart maken. Als je jouw taart heb bekleed met fondant, dan komt de smoother aan de beurt. Maar wat doe of kan je hier nu mee? 

Als je het Engelse woord smoother vertaald naar het Nederlands, dan wordt het je al snel duidelijk. Smoother betekent: gladder. Door gebruik te maken van de smoother, kan je het fondant gladder maken. Zo strijk je bij wijze van spreken, de oneffenheden in het fondant glad. Zo komt je taart dus nog strakker in zijn fondant jasje te zitten.

De smoother is nu in verschillende vormen en materialen te verkrijgen. Zo zie je links op de 1e foto een flexibele smoother. Deze bestaat uit twee delen en is buigzaam, waardoor je in de meeste hoekjes van jouw taart kan komen. Deze twee hebben dezelfde vorm als de twee andere witte smoothers aan de rechterkant. Zelf vind ik deze flexibeler smoothers makkelijker werken, plus dat ze niet zo snel aan het fondant blijven plakken! De witte varianten zijn de bekendere hard plastic smoothers. Verkrijgbaar in twee verschillende vormen, welke vorm je neemt maakt eigenlijk niet zoveel uit. De één werkt graag met de rechthoekige variant en de ander heeft liever een ronde kant erbij.

Het beste kan je met de smoother een draaiende ronde beweging maken over het fondant. Dat zet je het minste druk op de smother en dus op jouw fondant. Zo kom je tot het mooiste en gladste resultaat!

Mammarina Deurne TIP Maandag smoother 2019

Vandaag doen we een weetje.
Onder de noemer: Heb jij dat ook wel eens?

Je hebt met veel liefde aan jouw taart gewerkt en veilig weggezet in de koeling. Dan is het tijd om hem uit de koelkast te halen en te showen aan jouw gasten. Je haalt hem eruit en het lijkt wel of de taart onder de hoogglans spray heeft gestaan! Help denk je, wat heb ik nu toch fout gedaan?

Eigenlijk helemaal niets! Het fondant gaat glimmen, zo noemen wij dat. Dit gebeurt omdat het warmte verschil tussen de koeling en de kamer te groot is. Je hebt bijvoorbeeld de koeling wat kouder gezet vanwege de hoeveelheid frisdrank die erin ligt. Een andere oorzaak kan zijn dat het buiten warm is, zoals tijdens de zomer of verwarming die aanstaat. Het verschilt wel per fondant, moet ik eerlijk zeggen.

De taart zal ongeveer na een half uurtje wat minder gaan glimmen. Dan is de taart op temperatuur aan het komen en went langzaam aan de temperatuur buiten de koelkast.

Denk jij nu. Ik heb ook een vraag, die onder deze noemer valt. Stel hem gerust en dan beantwoord ik hem de volgende keer voor jou!

Liefs Carolien

Mammarina Deurne TIP Maandag taart glimt 2019

Vorige week heb ik jou mijn geheim verteld, hoe ik mijn taarten zo mooi strak krijg. Dat ging over de zijkanten van de taart. Maar natuurlijk willen we ook een strakke bovenkant. Hoe ik dat doe, zal ik jou vertellen in deel 2 van Mijn geheim van strakke taarten.

Als de taart goed gekoeld is, het beste is een nachtje in de koelkast. Dan gaan we verder met de bovenkant van de taart. Nu is het tijd om het bovenste taartboard er af te gaan halen. Dit doen we door het palletmes in een glas met heet water te zetten. Nu het palletmes warm is, ook na het afdrogen, zetten we deze tussen het taartboard en taart. Draai het palletmes voorzichtig rond, langs het taartboard tot hij loslaat. Haal voorzichtig het taartboard van de taart. Vul de bovenkant nu op met botercrème.

Vind je dat er genoeg botercrème op zit? Dan zet je de geodriehoek met de lange kant recht op de bovenkant van de taart. Doordat je de taart goed heb afgesmeerd bij de zijkanten is hier nu een randje ontstaan. Hierover kan je nu jouw geodriehoek halen, zo wordt de bovenkant van de taart ook super strak. Om het randje aan de zijkant (boven) weer strak te krijgen, haal je het palletmes er nogmaals langs. Tot het strak genoeg is naar jouw mening.  Om dit mooie resultaat te behouden, zet je hem weer  terug in de koeling.

De final touche is nu aan de buurt. Maak het palletmes nogmaals warm en haal hem voorzichtig langs de zijkanten en de bovenkant van de taart. Zo verdwijnen de laatste oneffenheden in de botercrème! En nu is jouw super strakke taart af!

Zo nu weet jij mijn hele geheim. Ga jij het proberen bij de volgende taart die je gaat maken? Laat het mij weten en post er een leuke foto bij!


Mammarina Deurne TIP Maandag strakkebovenkant taart 2019

Nieuws-updates

  1. Schrijf je in voor onze nieuws-updates!
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Ongeldige invoer
  5. Ongeldige invoer
  6. Met mijn inschrijving geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Ook voor Workshops...

Ook zin in een superleuke en gezellige workshop bij u thuis? Wij geven workshops voor vrijgezellenfeesten, babyshowers en natuurlijk doen wij dit ook voor kinderfeestjes! Aangezien wij niet van standaard houden hebben we hier onze eigen touch aangegeven. Benieuwd, klik dan snel door!

Meer informatie ›

Logo Mammarina
Volg ons op Social Media voor unieke acties Instagram Mammarina LinkedIn Mammarina Facebook Mammarina Pinterest Mammarina
Icon contact
Copyright © 2019 Mammarina - Privacy Ontwerp & RealisatieRenewMyID