06 - 154 993 55
slider-1 slider-2

Ja, het is weer maandag! Ondanks dat de kinderen niet naar school mogen, moet ik helaas toch werken. Want naast deze mooie passie werk in ook in de zorg en laat ik mijn cliënten niet in de steek! Vandaag weer een TIP die ik leerde in de theatrale foodexperience van bij Robèrt (van Beckhoven)

Deze keer gaat het over aflopend bakken. Gaat er bij jou al een belletje rinkelen?

Tijdens de foodexperience kon je ook vragen stellen aan Robèrt. Daar maakten we ook erg goed gebruik van, maar ook andersom gebeurde het. Zo vroeg hij aan ons, hoe bak jij je appeltaart. Het antwoord was 60 minuten op 160 graden celsius. Waarop Robèrt zei: We zijn aan het bakken NIET aan het drogen! Waarop we elkaar aankeken en dachten OK.

Een appeltaart wordt aflopend gebakken dames en heren, in de oven met onder en boven warmte! Je zet je oven op 230 graden Celsius, doet je appeltaart erin en zet hem na ongeveer 10 minuten naar 170 graden en laat hem nog 45 minuten bakken. En vergeet niet je appels/vulling goed aan te drukken!

Nu weet ik en jij nu ook dat we een appeltaart aflopend moeten bakken. In een oven met onder en bovenwarmte. Veel succes met deze TIP van Robèrt van Beckhoven. 

tip maandag aflopend bakken 2020 9

Laatst kreeg ik een vraag over gelatine, waar ik eerlijk gezegd niet goed een antwoord op kon geven. Omdat ik het eigenlijk niet tot nauwelijks gebruik. Maar oplossen in warm water, dat was en is in ieder geval niet de bedoeling.

Afgelopen woensdag was ik bij ‘ de theatrale foodexperience ‘ van Robèrt van Beckhoven in de Maaspoort in Venlo. Echt een aanrader voor mensen de van bakken houden! Daarom zullen de komende weken vanuit deze theaterproductie mijn Mammarina’s Maandag Tips geïnspireerd zijn.

Robèrt vertelde dat elk gelatineblaadje 2 gram weegt ongeacht het merk. Dat je hem in echt goed koud water moet laten weken. Want als deze maar iets warm is, lost een deel van de gelatine op!  De tip hierbij was: dat je dat het beste kan doen, een avond van tevoren in de koelkast. Dit in tegenstelling tot wat op de verpakking staat. Vervolgens kan je de gelatineblaadjes uitknijpen en deze mengen met de warme vloeistof. Tot ze helemaal zijn opgelost. Let op: laat de vloeistof niet meer koken en verwerk de vloeistof zo snel mogelijk! 

Dus nu kan ik op vragen omtrent gelatine, ook een antwoord geven.
Weer een beetje meer kennis vergaard bij Robèrt, altijd fijn om van een meester te leren!

tip maandag gelatine 2020 8

Ik kan altijd zo genieten van de scherpe en strakke lijnen van een taart, die net bekleed is met fondant. Ik zal eerlijk toegeven, dat dit niet mijn sterkste kant is.

Bij taarten die alleen afgesmeerd worden met botercrème, zoals de full naked cake. Daar ben ik trots op en heb ik mijn weg inmiddels in gevonden. Maar om strakke lijnen bij een fondant taart te krijgen, heb ik zo'n beetje alles geprobeerd. Maar dat wil toch nog niet zo lukken, naar mijn zin. Ja, ik ben wel een beetje perfectionistisch ingesteld en niet snel te vreden als ik weet dat het beter kan!

Nu heb ik de gouden tip gevonden! Het is voor mij de uitvinding van de eeuw, want het is namelijk een handige tooll. De smoother sharp Edges. Ik zag hem voorbij komen op de site van de groothandel. Ik dacht meteen, die moet ik hebben! Echt waar hij maakt de lijnen aan de bovenkant van mijn taarten een heel stuk strakker! Ik ben er helemaal happy mee en heeft een plaatsje gekregen in mijn standaard koffertje. 

Zo zie je maar weer, dan met een beetje hulp. Je tot een nog veel mooier resultaat kan komen.

 

tip maandag strakke randen 2020 7

Het is Carnavalsmaandag hier in het Zuiden! Gelukkig ging de optocht vandaag wel door. Als ik aan Carnaval denk, denk ik aan vrolijk uitgedoste mensen met veel kleur. Mmmm, maar wat kan ik daarmee met mijn maandag TIP.

Je kan op verschillende manieren jouw taart of cupcake kleur geven. Uiteraard door verschillende kleuren fondant los te gebruiken. Maar ook door verschillende kleuren door elkaar te mengen, voordat je jouw fondant uitrolt. Om jouw taart of cupcake te bekleden. Dit deed ik ook voor de stoere Fortnite verjaardagstaart van afgelopen zaterdag.

We noemen het mengen van twee kleuren fondant door elkaar ook wel marmeren. Maar dat kan natuurlijk ook met meerdere kleuren. Hierbij mijn stappenplan die ik gebruikten voor mijn Fortnite taart. Stap 1: kleur het fondant in de juiste kleuren. Stap 2: maakt van alle kleuren fondant een rolletje. Stap 3: leg alle rolletjes naast elkaar en draai deze als een wokkel in elkaar. Vouw het fondant dubbel en draai deze weer als een wokkel in elkaar. Nu zijn de kleuren goed in elkaar gedraaid. Stap 4: maak van het fondant nu een bal en rol het fondant uit tot het juiste formaat. 

Het mooie van deze techniek is, dat je aan het einde kan kiezen uit twee heel verschillende marmer kanten. Bij de bovenkant, de kant waar je op uitrolt. Krijg je een uiterlijk waar de kleuren mooi gemengd zijn over elkaar heen. Waarin ze in elkaar overlopen. Aan de onderkant zie je heel duidelijk de verschillende kleuren helder terugkomen. Bekijk de onderstaande afbeelding maar eens goed.

Wil je nog meer kleuren door elkaar mengen, dan kan je deze techniek daar ook goed voor gebruiken. Maar één tip, neem er niet teveel!

tip maandag kleur in jouw fondant 2020 6

En daar zit je dan zondagavond voor de buis, zonder Heel Holland Bakt! Dat is even afkicken zeg. Vooruit we doen nog één tip vanuit dit mooie leerzame programma.

Taarten strak afsmeren blijft voor veel mensen toch een dingetje. Ook bij mij hoor! Voor ronde en vierkanten taartvormen zijn allerlei hulpmiddelen verkrijgbaar. Maar wat nu als jouw vorm een half boltaartje is of een biscuitrol? Hoe kan je deze dan toch strak afsmeren?

In de finale van Heel Holland Bakt zag ik voor de tweede keer, dezelfde techniek gebruikt worden. Zowel Aline gebruikten deze voor haar boltaartje en Esther voor haar 1,5 meter biscuitrol in de finale. Nadat je jouw taart heb afgesmeerd met botercrème, ga je hem zo strak mogelijk maken. Voor bolle vormen zijn er geen hulpmiddelen verkrijgbaar. Dus moet jezelf creatief wezen.

Alina gebruikten hiervoor een gelamineerd A4-tje, zie de onderstaande foto. Die ze in de vorm van haar taart boog. Zo haalden zij het teveel aan botercrème weg en kreeg de taart haar strakke lijnen. Esther gebruikten hiervoor een vel bakpapier.

Echt, zo makkelijk en simpel kan het dus zijn. De moeite waard om het eens uit te proberen, bij één van mijn volgende boltaartjes!

tip maandag rond afmeren 2020 5

Nieuws-updates

  1. Schrijf je in voor onze nieuws-updates!
  2. Ongeldige invoer
  3. Ongeldige invoer
  4. Ongeldige invoer
  5. Ongeldige invoer
  6. Met mijn inschrijving geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.
  7. Ongeldige invoer

Ook voor Workshops...

Ook zin in een superleuke en gezellige workshop bij u thuis? Wij geven workshops voor vrijgezellenfeesten en natuurlijk doen wij dit ook voor babyshowers! Aangezien wij niet van standaard houden hebben we hier onze eigen touch aangegeven. Benieuwd, klik dan snel door!

Meer informatie ›

Logo Mammarina
Volg ons op Social Media voor unieke acties Instagram Mammarina LinkedIn Mammarina Facebook Mammarina Pinterest Mammarina
Icon contact
contact Albert Schweitzerstraat 9
5751 MG Deurne
06 - 154 993 55
info@mammarina.nl
Copyright © 2024 Mammarina - Privacy Ontwerp & RealisatieRenewMyID